Kitap Sayfa 96-99 arasında bir yazısı olan Öğretmen Nazife Deveci Dikmen’den , 17.10.2016’da alınan Değerlendirme yazısı:

Bu kitabı artık “Yaşam Rehberim” diye adlandırıyorum..

Ahmet Amcanın yıllardır söylediği sözlerin derlemesi..  

Kitabı okurken içimi dostluğun sıcaklığı kapladı. İki dostun sohbetinin kitaplaşmış hali.. Öncelikle dostluğunuz, sohbetiniz, bakış açılarınızın farklılığı her defasında düşünmeye yönlendirdi.. Kitapta ilk defa duyduğum “aktif sabır” terimi de farklı bir bakış açısı kazandırdı.  Müthiş gözlem yeteneğiniz, hassasiyetiniz, dikkatiniz ve belki de en önemlisi sorgulayıcı kafa yapınız sayesinde problemleri en can alıcı noktalarını tespit edip, onlar üzerinde yoğunlaşarak çözüm yolları üretmeniz kendime örnek aldığım en önemli konulardan bir tanesiydi. Gözlerimi kapatıp Ahmet Amca’nın düşündüğü, kafa yorduğu gibi bir dünya hayal ettim.. Ne kadar yaşanası bir dünya olurdu.. 

Özellikle akılcılığın yanlış kararlar vermenin yolunu kapayacak en önemli etken olduğunu bir kez daha görmüş oldum. 

Bu eserde bir eş olarak, bir baba olarak, bir dede olarak, bir yönetici olarak Ahmet Amca’nın farklı yaşam alanlarını gördüm. Ve dedim ki evet Ahmet amca bu.. Farklı olması beklenemezdi zaten.. Kitapta yer alan insanların düşüncelerinin çelişmemesi ne güzel bir şey.. Kitapta yer alanlar Ahmet amcayı tanımaktan öyle gururlu ve mutlular ki.. 

Eserin her bir bölümünde farklı bir tema yer alıyordu. Aktif sabrı, kendini ve potansiyellerinin farkında olmanın önemini, bazı insanların hayatlara yön vermedeki gücü, öğretmenlik mesleğinin uzun süreçte etkilerinin büyüklüğü, aile kökeni bilmenin kendini tanımada önemli bir işlevi olduğu, genlerin önemini, zayıf ve güçlü yönlerini ailedeki bireyleri inceleyerek ortaya konabileceğini, doğru ve açık sözlü olmanın önemi, ileri görüşlü olmanın uzun süreçte meydana getirdiği farkı, bir yerde veya konumda sadece bireysel olarak kendimizi değil, ailemizi, milletimizi ve değerlerimizi de temsil ettiğimizin farkındalığını, zeka ile idare etmenin önemli olmayıp alın teri ve dürüstlüğün önemli olduğunu, insanları sevmenin ve art niyet aramamanın hem kendi mutluluğumuz hem de diğer insanların mutluluğu için önemini, askerlik hayatınızda bile farklılığınızın ortaya çıkışını, Çayhan yengemizin babası ile olan sohbetinizde insan inşa etmek ile köprü inşa etmek arasındaki farkı, kendine güvenen ve farkında olan insanların kız istemeye bile tek başına gidebileceği, hayatın her alanında farkında olmak ve olayları insanların yararı açısından düşünmenin önemi (evin önündeki park olayından ),  iyi bir yöneticinin bulunduğu ortamı isterse değiştirebileceğini (Biraz azim, biraz kararlılık biraz da verilen kararın arkasında durmanın olağanüstü etkisinin olduğunu),  “hayata anlam veren sevgidir” cümlesinin derinliğini, farklı kültürden gelen iki insanın uzun yıllardır birlikteliklerindeki uyumunu bir bütün halinde keyifli bir şekilde okudum..

Böyle bir hayat kitabı meydana getirdiğiniz için çok teşekkürler.. İyi ki sizi tanımışım.. Hayat felsefenizi hayat felsefem olarak kabullenmek mutluluk verici.. 

Saygılarımla..

 

Nazife